Pimpel SM i Sundsvall 15 - 16 mars 2008

Förväntningarna var höga när våra 2 bilar med 8 deltagare från SSF anlände till Enköping, för vidare färd mot Scandic i Sundsvall.

Det har börjat bli tradition att åka med Enköpings AFK och FK Forellen på SM . Det är mycket trevligt gäng, där Krille med van hand rattar oss till rätt adress och trotsar några parkvägar i Uppsala för att kunna hämta upp resterande på mötesplats Scandic. Den nya motorvägen har ännu ställt till lite med anslutningar för det blev lite svårt att hitta ut på E4. Med glada hejarop var vi snart ute på rätt väg. Vid Tönnebro var det dags att fylla på magsäcken och snart var vi på väg igen. Stämningen blev allt bättre i bussen och det blev lite rapptalk och alla vara glada. Vi märkte knappt att det börjat snö ordenligt med bilar i diket som följd. Äntligen efter 38 mil fick vi checka in med 3 andra bussar, så det var trångt värre i reception men det funka med rumsindelningen och kön till hissen var lång. (klicka på bilderna)

      sm08-1 sm08-2 sm08-3

Nu blev det mycket planerande inför morgondagen. Det slank väl ner något lättdrucket emellanåt. Frukost redan 5.30. Från oss var det 7 st som skulle tävla individuellt och Ingrid som skulle på parallelltävlingen på Armsjön . Väl nere på tävlingsområdet var det som vanligt kommers utan dess like. De flesta köpte väl maggots, men en och annan korv gick ner. Vimpirken som det var så mycket reklam kring var där och sålde säkert en hel del av sina 55:or.
Björköfjärden är en innerhavsvik med fin abborre. Fredrik Samuelsson har i sin trevliga isfiskeblogg beskrivit hur fisket går till. Sveriges abborrtätaste vatten per kvm enlig Samuelsson tävlingsledare för arrangörsklubben Competition FC. Vikter över 20 kg var det tänkt. Flera av oss hade under den tävlingstomma vintern kollat VIM-pirkens isfiskeblogg. Det fanns mycket info om det fina fisket på Björköfjärden. De filmade hur fisket gick till och visade vilken fin snittvikt det var på abborren. Som sagt höga förväntningar inför årets SM. Det är bara bocka och buga för den trevliga isfiskebloggen som Fredik Samuelsson startat upp inför SM

         sm08-4 sm08-5 sm08-6 

Fiske med tafs och större mormyska eller minibalansare är vad som gäller. Själv fiskar jag inte med tafs så det kändes lite fel, att börja på SM med sånt, fast jag hade med mig grejor ifall. Mats och jag hade sett ut några intressanta ställen på kartan med vikar och uddar, men när vi väl kom ut så började vi vela. Vi såg ”Stormen” kryssa på sjön med något i hand. Bill och Totte gick upp mot grunden till höger, nära den övre delen på sprickan. Vi såg Anssi drog iväg snett neråt sydväst. Vi hann gå till den stora sprickan innan det small. Fisket började rätt djup på en 7-9 m men bara mindre fisk. Mats var kvar på udden medan jag letade i viken innan för. Det fanns fisk nästan överallt men smått och djupt. Gick ner mot nästa udde där det nappade bättre och lite grundare. Fast man förstod rätt snart att det inte räckte långt. De flesta satt ganska länge i hålen så det var inte så mycket rörelse på sjön. Så det var att harva efter kanten och låta tiden gå.

      sm08-7 sm08-8 sm08-9

När invägningen började såg man att det var 1-4 hg fisk som gällde och då med tafs och betat med många maggots. Det är mer mete då man måste hålla stilla för att se när fisken suger in beten. Inget direkt som har med pimpel att göra. Men vi sa att det kanske är något för abborrarna i Stockholms skärgård.

Det gick väl inget vidare för oss SSF’are. Bill och Totte var ibland tafsmetarena men de hade svårt att hitta ”metestilen”. Totte sa att det mest trasslade. Leffe, Torsten och Kurre fick jag ingen riktig kolla på var de tog vägen. För övrig i bussen var det heller ingen höjdare men en silverplats till Eine Nykänen, Enskede SFK på 6575 g som bara åkte med oss under lördagen. Mats var bäst i bussen viktmässigt. Maj (en fin 4:e plats) och Jarmo från Forellen hade på slutet hittat fin abborre på 70 cm’s vatten och fått ca 5 -6 kg. Så visst fanns det fisk grunt.

Vad gör man för att komma bättre på SM Lära sig tafsmete och ha lite andra grejor typ nappindikator. Följa med hemmafiskarna eller andra som varit där. Träna innan på vattnet Frågan är om man vill det? Som Mats sa. ”Vi som aldrig tränar utan bara åker på tävlingar”

Hur gick parallelltävlingen på Armsjön då? Ingrid kom på en stark 6:e plats i en damklass för dagen.

Resultat för SSF Äldre herrveteran Totte 12:a på 7400 g Bill 16:e  på 6406 g Kurre 44:a på 3848 g Herrsenior Mats 29:e på 10094 g Herrveteran Börje 23:a på 7959 g Arrangör Torsten 40:e på 3334 Leffe 57:a 1134 g

Resultatlistor

SM lag på söndag gick på Öjen

Lagtävlingen gick på Öjen som innehåller blandade typer av och vikter på abborre. Segrarvikten var beräknat ligga på totalt ca 20 kg totalt, vilket det även stämde på herrseniorlaget. Vårt äldre herrveteranlag med Ingrid, Kurre, Bill och Totte skulle kämpa om titlarna.

Det blev frukost redan 5.00 och sedan packa ihop allt bussen. Krille sa vi åker direkt hem från tävlingen. Kvart över sex var det bestämt att bussen skulle gå. Som vanligt är alltid några som överskattar sin förmåga om
”inmundigandet” av drycker och blir allt vackrare framåt vargtimmen. Vi fick vänta tills några pojkar kom nypurrade och de hamnade snart i fosterställning på sätet. Men de hade säkert kul några timmar tidigare.

    sm08-11 sm08-12 sm08-13

Vårt äldre veteranlag delade på sig. Ingrid stannade i starten. Kurre och Ingrid gick till vänster. Totte och Bill gick till höger så långt de hann på utgångstiden. De hittade egentligen inte på fisken riktigt. Kurre fick hyfsad storlek på 70 cm´s vatten vid en liten ö och med 3,3 kg var bäst i laget. 9602 g som laget fick ihop räckte till en hedrande 4:e plats. Vem kommer ihåg en 4:e plats. Vi i Stäkets SF gör det! Bra jobbat!

   sm08-14 sm08-15 

Parallellen gick på en grannsjö Kivan. Åter igen var det ett tips som gick hem. Grynnan i sjön var ett hett ställe. Mats, Leffe och jag började vid några mörtstugor. Vi fick lite småabborre fast det var inte alls rätt område. Vi gnetade fram och tillbaka och fick lite ströabborre. Det var hyfsat väder ett tag och fin is på ca 50-60 cm att borra i. Själv gick jag lätt segrande i SSF-striden med 780 g. Mats var långt efter på 760 gram tätt följd av Leffe på 284 g. Det var trevligare att fiska där än som Gradin sitta och vänta på prisutdelningen antar jag.

   sm08-16

Vi bytte om i väntan på prisutdelningen som gick igång efter 3-dubbel check för att inte gårdagens miss med juniorerna skulle upprepas. Prisutdelningen gick undan så vi kom iväg lite tidigare än jag beräknat. Nu började den långa sega resan hem. Det blev som på vägen upp rast och mat i Tönnebro. Vi hurrande för bronsmedaljörerna i lag herrveteraner från Enköping så resan gick hyfsat ändå. Vi pratade om nästa års SM i Norsjö en bit innanför Skellefteå. Blir det ett öppet SM eller får vi is att genomföra DM? Hoppet är det sista om överger oss pimpelfiskare med.

Tack för trevligt gäng att åka med samt Krille som säker tog oss ner till oisade trakter. Tack Mats och Kurre för ni ställde upp med era bilar till Enköping!

Resultatlistor: Resultat 2008 SM Lag + Individuellt

VT